Jaaroverzicht 2023 - UNHCR Nederland (2024)

  • Home
  • Wie we zijn
  • Jaaroverzicht 2023

120 miljoen mensen op de vlucht

In 2023 bereikte het aantal mensen gedwongen op de vlucht en staatlozen een recordhoogte – een zorgwekkend teken van een wereld in crisis, gekenmerkt door conflict, ontheemding, mensenrechtenschendingen en natuurrampen.

In 2023 verklaarde UNHCR 43 noodsituaties in 29 landen en bleef actief in aanhoudende noodsituaties wereldwijd.

UNHCR werkt in meer dan 130 landen, 365 dagen per jaar en helpt mensen die alles zijn kwijtgeraakten noodgedwongen op de vlucht slaan.

> FEBRUARI

Jaaroverzicht 2023 - UNHCR Nederland (1)

Aardbevingen in Syrië en Turkije

Op 6 februari werden het zuidoosten van Turkije en het noorden van Syrië getroffen door twee krachtige aardbevingen. Duizenden mensen kwamen om. Daarnaast werden huizen en infrastructuur ernstig beschadigd.Onder de getroffenen waren vele Syriërs die al op de vlucht waren vanwege de aanhoudende crisis in Syrië.

UNHCR kwam snel in actie om noodhulp te bieden aan getroffenen.

Lees meer

> APRIL

Jaaroverzicht 2023 - UNHCR Nederland (2)

Conflict breekt uit in Soedan

Op 15 april 2023 brak het conflict in Soedan uit, dat nog steeds gaande is. Inmiddels zijn meer dan 6 miljoen mensen op de vlucht geslagen – een bizar aantal. De aanhoudende gevechten hebben desastreuze humanitaire gevolgen, zowel in het land als in de regio.

5 dingen die je moet weten over de crisis in Soedan

> MEI

Jaaroverzicht 2023 - UNHCR Nederland (3)

Kwalificatietoernooi voor EK voor vluchtelingen

Zo’n 150 statushouders kwamen op 19 mei samen bij de KNVB om te voetballen en zich te kwalificeren voor het vluchtelingenteam. Een zonnige, feestelijke en sportieve dag, waar een gemengd team met de beker naar huis ging. Op 28 juni namen zij deel aan het officiële EK voor vluchtelingen Frankfurt, georganiseerd door UEFA en UNHCR.

Bekijk het winnende team

> JUNI

Jaaroverzicht 2023 - UNHCR Nederland (4)

Honderden komen om voor de kust van Griekenland

Op 14 juni waren we getuige van een van de grootste tragedies in de Middellandse Zee. Een boot met honderden mensen aan boord zonk nabij Pylos in Zuid-Griekenland. UNHCR blijft dringend oproepen op tot actie om levens op zee te redden.

Lees meer

> JUNI

Jaaroverzicht 2023 - UNHCR Nederland (5)

Wereldvluchtelingendag met film, dans en muziek

Op 20 juni bundelden UNHCR en Cinetree voor het vierde jaar op rij de krachten ter gelegenheid van Wereldvluchtelingendag. We kwamen samen in de Melkweg in Amsterdam om stil te staan bij de meer dan 110 miljoen mensen op de vlucht, samen met onze high profile supporters Anna Drijver, danser Ahmad Joudeh en muzikant Wasim Arslan, en keken we de documentaire ‘Vlucht, Dans, Leef’.

Bekijk een samenvatting van de avond

> JUNI

Jaaroverzicht 2023 - UNHCR Nederland (6)

Het EK voor vluchtelingen

Op woensdag 28 juni organiseerden UNHCR en UEFA samen de Unity EURO Cup in Frankfurt: het EK voor vluchtelingen. Het Nederlandse team, met roots uit in Afghanistan, Irak, Jemen en Syrië, werd geselecteerd tijdens de selectiedag op 19 mei op de KNVB Campus in Zeist. Nederland schopte het tot de halve finale!

Bekijk de Unity EURO Cup

> JULI

Jaaroverzicht 2023 - UNHCR Nederland (7)

Kabinetscrisis: UNHCR checkt de feiten

Begin juli viel het Kabinet vanwege het huidige vluchtelingen- en asielbeleid, met name over het inperken van gezinshereniging. Allerlei verschillende cijfers over vluchtelingen en asielzoekers vlogen in de rondte in de media en politieke debatten. UNHCR checkte de meest besproken cijfers.

Mythen en feiten over vluchtelingen

> AUGUSTUS

Jaaroverzicht 2023 - UNHCR Nederland (8)

Amsterdam Pride!

Op zaterdag 5 augustus voer UNHCR samen met een grote groep LHBTIQ+-vluchtelingen opnieuw mee in de botenparade van Pride Amsterdam. Een fantastisch mooie dag, waarbij we aandacht vroegen voor de situatie van LHBTIQ+-asielzoekers en vluchtelingen wereldwijd.

Bekijk de aftermovie

> SEPTEMBER

Jaaroverzicht 2023 - UNHCR Nederland (9)

Libië zwaar getroffen door Storm Daniël

Op zondag 10 september werd het oosten van Libië zwaar getroffen door Storm Daniel. Duizenden mensen kwamen om het leven, velen raakten vermist raakten en gebouwen en infrastructuur werden verwoest. UNHCR leidt de coördinatie voor onderdak, noodhulpartikelen en bescherming.

Lees meer

> SEPTEMBER

Jaaroverzicht 2023 - UNHCR Nederland (10)

UNHCR lanceert petitie: Iedereen heeft recht op een veilige plek

Strenger asielbeleid in de afgelopen tien jaar en het huidige negatieve sentiment hebben geleid tot een verslechtering van de bescherming van asielzoekers en vluchtelingen in Nederland. UNHCR vindt het onacceptabel dat asielzoekers geen behoorlijke slaapplek kunnen krijgen wanneer zij asiel aanvragen in Nederland. Daarom startten wij eind september een petitie.

Deze petitie was onderdeel van de wereldwijde UNHCR-campagne Hope away from home voor betere bescherming en het behoud van het recht op asiel voor vluchtelingen. Ruim 1,1 miljoen mensen wereldwijd onder ondertekenden onze petitie, waarin we wereldleiders oproepen om samen op te treden om de rechten van vluchtelingen overal ter wereld te beschermen.

In december overhandigden we deze boodschap van solidariteit op het Global Refugee Forumaan besluitvormers en leiders van over de hele wereld.

Bekijk de petitie

> OKTOBER

Jaaroverzicht 2023 - UNHCR Nederland (11)

Aardbevingen in Afghanistan

De provincie Herat in het westen van Afghanistan werd in oktober een week tijd door meerdere aardbevingen en naschokken getroffen. De gevolgen voor de mensen in dit gebied zijn gigantisch. UNHCR is direct samen met partners in actie gekomen om de getroffenen te helpen. We werken onvermoeibaar door om in de toenemende humanitaire noden in Afghanistan te voorzien.

Lees meer

> OKTOBER

Jaaroverzicht 2023 - UNHCR Nederland (12)

Meer dan 114 miljoen mensen op de vlucht

Halverwege 2023 overschreed het aantal mensen dat gedwongen op de vlucht is voor conflict, geweld, mensenrechtenschendingen en vervolging, de 114 miljoen. Een bizar record. De belangrijkste oorzaken van gedwongen ontheemding in de eerste helft van 2023 waren: oorlog in Oekraïne en conflicten in Soedan, de Democratische Republiek Congo en Myanmar; een combinatie van droogte, overstromingen en onveiligheid in Somalië; en een langdurige humanitaire crisis in Afghanistan.

Lees meer

> NOVEMBER

Jaaroverzicht 2023 - UNHCR Nederland (13)

Tweede Kamerverkiezingen

Op 22 november vonden de Tweede Kamerverkiezingen plaats. In aanloop naar de verkiezingen bracht UNHCR advies uit aan de politieke partijen, en maakten we een overzicht van hun standpunten over het asiel- en vluchtelingenbeleid.

Bekijk onze input

> DECEMBER

Jaaroverzicht 2023 - UNHCR Nederland (14)

Opnieuw dieptepunt in de opvangcrisis

Begin december 2023 bereikte de opvangcrisis in Nederland een nieuw dieptepunt: zowel de GGD als het Ministerie van Justitie en Veiligheid brachten rapporten uit over de schokkende omstandigheden in opvangcentrum in Ter Apel.

UNHCR blijft dringend oproepen tot actie, waaronder minstens één extra aanmeldcentrum, en het zo snel mogelijk aannemen van de Spreidingswet door de Eerste Kamer.

Lees meer

> DECEMBER

Jaaroverzicht 2023 - UNHCR Nederland (15)

Global Refugee Forum

Van 13 tot 15 december vond het tweede Global Refugee Forum plaats: ‘s werelds grootste bijeenkomst om oplossingen te vinden voor vluchtelingen. Samen met vluchtelingen, overheden, bedrijven, VN-organisaties, ngo’s, academici, burgers en nog veel meer actoren kwam we samen. Dit resulteerde in meer dan 1.600 nieuwe toezeggingen in de vorm van onder andere financiële, materiële en beleidssteun.

Lees meer

Jaaroverzicht 2023 - UNHCR Nederland (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Ms. Lucile Johns

Last Updated:

Views: 6452

Rating: 4 / 5 (61 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Ms. Lucile Johns

Birthday: 1999-11-16

Address: Suite 237 56046 Walsh Coves, West Enid, VT 46557

Phone: +59115435987187

Job: Education Supervisor

Hobby: Genealogy, Stone skipping, Skydiving, Nordic skating, Couponing, Coloring, Gardening

Introduction: My name is Ms. Lucile Johns, I am a successful, friendly, friendly, homely, adventurous, handsome, delightful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.